Tragovi

Објавила Puff , уторак, 23. април 2013. 02:25

(Za moju mamu, koja i dalje pravi najbolju belu kafu na svetu!)

Sedela je u kadi punoj penušave vode i u ruci držala fen za kosu. Baci pogled prema utičnici i pokuša da izračuna dužinu kabla u odnosu na razdaljinu između kade i izvora energije. Kabal je izgubio i ona zaključi da će morati da ustane po produžni. Slegnu ramenima i odluči kad je već tu da se okupa, a da bacanje fena u vodu ostavi za drugi dan.
Lagano opra kosu, pevušeći melodiju iz reklame, istrlja uši, dohvati brijač, a zatim se seti da je mogla sve prekratiti njime. Opet sleže ramenima i nastavi brijati noge.
Pet minuta kasnije je gola trčala kroz stan jer je, naravno, zaboravila peškir. Mahnu komšiji prekoputa koji se držao za srce, a zatim stade se oblačiti. Utom je neko pozvonio. Polako se prišunja vratima i tiho upita – Ko je?
Tišinu sa spoljne strane prekinu trupkanje cipela o pod. Cipele su se zaustavile tik uz vrata, ispustile nešto, a zatim brzo sjurile niz stepenice.
Nesigurno povuče bravu i ugleda malo, belo pisamce ispred njenog praga. Uze ga u ruke, zalupi vratima i stade cepati kovertu, onako naslonjena o zid. Ubrzo se pojavi sitan ženski rukopis, na bež hartiji. Uze čitati, detaljno proučavajući svako slovo.

”Kad sam napunila četiri godine tata nas je posadio za veliki kuhinjski astal i rekao nam da je mama otišla.
Tad baš nisam najbolje shvatala pojam umiranja i mislila sam da ja mama samo otišla do komšinke na kafu. Zbunjeno sam posmatrala mrvu hleba koja se zakačila za iver hrapavog stola i tiho zamolila tatu da mi spremi hleb i mleko. Ustao je do šporeta i iz velike šerpe u kojoj je vrilo mleko zahvatio kutlačom par puta, a zatim sve to nasuo u malu činiju, dodao šećer i prstohvat kafe. Mešao je malu večnost, pa se trgnuo, udrobio hleb i spustio činiju ispred mene. Hlapljivo sam žvakala koru hleba, goreći jezik, dok su brat i sestra pored mene plakali.
Dugo vremena nisam umela da shvatim zašto mame nema i zašto i gde je otišla.
Tata se trudio da ne osetim puno tu razliku, ali neke sitnice su ipak bile drugačije. Prvi put kada mi je prao haljinicu za školu zaboravio je da je poštirka, pa nije bila onoliko kruta i grebala kao kad bi mama to radila. Rekala sam tati da mi je drago što je mama otišla jer sad odeća manje grebe.
Zatvorio se u sobu taj dan i nije izašao čak ni kad sam plakala i molila ga da nam da večeru. Tih dana sam naučila šta je pristojno govoriti u njegovom prisustvu.
Prvi put kad sam osetila nedostajanje je kad sam se uvukla u sred noći u roditeljsku sobu i videla njenu polovinu kreveta praznu. Dobro se sećam kako je mesec obeležavao sva ulegnuća na dušeku koje je njeno telo godinama ostavljalo.
Moja navika da se uvučem između mame i tate dok spavaju,  da se tiho ušuškam pod mamino okrilje i da naslonim svoj topao obraz na njenu hladnu nadlanicu je naglo prekinuta. Najviše od svega mi je nedostajalo to da tako utopljena pokušavam da pratim njeno disanje. Dubok uzdah, kratki izdah, dubok uzdah, kratki izadah... Pratila bih je par minuta, pa bi moje malo srce počelo ubrzano da kuca jer nije moglo da zadrži taj tempo, pa bih stala na par trenutaka i onda opet. A mama, čak je i u snu osećala da se nešto događa, pa bi me jače prigrlila i počela ljuškanjem uspavljivati.
Sve te sitnice dođu do izražaja kad neko ode.
Ali ti ne bi znala to. Tebi niko nije otišao.
Ti si mnogo pre ostavljena sama, tuđom krivicom,  sa namerom. Ne znaš kako je to kad te bude za školu, pa moliš za još par minuta sna. Ti si ustajala pre svih, i bila ona koja budi. Ne mogu te podsećati šta je fer, a šta ne, verujem da ti je život dovoljan podsetnik za to.
Ovo pišem želeći da ti kažem da još nije gotovo. Znam da sam ispala bezobrazna ostavljajući te samu, puštajući druge da te odgajaju kao svoje dete, veruj mi prethodnih dvadeset i pet godina ni meni nije lako. Dugo mi je trebalo da te nađem, a sad kad sam te našla ne znam da li želiš da me uopšte i upoznaš. Znam da je ovo previše, ali htela sam ti dati slobodu da se ti meni javiš. Razmisli. Sačekaj.
Biću u obližnjem parku svakog dana od dva do tri popodne, počevši od danas. Ako ikad poželiš mamu natrag volela bih da se pojaviš.“
Srdačno Sofia Tibodou
Pročita pismo još jednom, okrenu ga sa svih strana, duboko uzdahnu, a zatim se uputi u potragu za fenom.

2 Response to "Tragovi"

Dragana Joksimović Says:

Sve si bolja i bolja. :} Nisam dugo cituckala tekstove s blogova koje pratim, jos od kad sam obrisala svoj blog, i bas mi je drago sto sam se vratila i sto vidim koliko si napredovala. Svaka cast!

Puff Says:

Jao, pa hvala puno! :) Drago mi je što se vidi razlika, i to na bolje. Nadam se da ću se još popraviti..

Постави коментар